Steve McClaren

 2018.05.19. 12:13

Felszállt végre a fehér füst, ami eddig is sejthető volt, az immár bizonyosság: Ian Holloway után Steve McClaren ül le a QPR szegecsekkel kivert, tűzforró kispadjára; rá vár a csoda véghezvitele, a lehetetlen küldetés - a Premier League vizeire vezetni a QPR rozzant kis bárkáját!


Most nagy vonalakban bemutatjuk kiről is van szó.

00_mclaren.jpg                               Steve McClaren


Steve McClaren 1961 május 3-án látta meg a napvilágot egy festői yorkshire-i kisvárosban, Fulfordban.
Nem túl jelentős játékos pályafutása alatt – középpályás volt a posztja - alacsonyabb osztályú csapatokban játszott, a legfontosabb állomás a Hull City csapata volt, ahol 178 meccsen 16 gólt szerzett, ezen kívül megfordult még a Derby County, a Bristol City és az Oxford United csapataiban is. Sérülések miatt viszonylag hamar, harmincegy évesen vonult vissza az Oxford játékosaként.


Edzői karrierje az Oxford utánpótlás csapatainál kezdődött, első felnőtt munkája a Derby Countynál az asszisztensi pozíció volt. 1999 elején a legendás Alex Ferguson asszisztense lett a Manchester Unitednél, és így része volt a United nagy triplázásának – nem mellesleg a nevét is ismertté tette az angol futballban. (Anekdota: amikor a Manchester United-hez került, a csapat elnöke Steve McClaridge-ként mutatta be a sajtónak…) 2001-re már az angol foci egyik legravaszabb taktikusának számított, aki bátran nyúl a technika legújabb vívmányaihoz is.
Ferguson mellett a United stábjában az asszisztensi pozíció volt a legmagasabb, amit élő ember elérhetett, így McClaren 2001-ben odébbállt, egyben megkapta első önálló menedzseri posztját – a Middlesbrough csapatánál. Nagyon sikeres öt évet töltött ott, ami alatt egy Liga kupa győzelem került a vitrinbe, és nagy meglepetésre UEFA kupa döntőt is játszott.


A Boro után McClaren - sokak nemtetszésére - az angol válogatott szövetségi kapitánya lett 2006-ban, négy éves szerződéssel. Ebből végül kettőt töltött ki, az angol válogatott kellemetlen meglepetésre (igaz, szerencsétlen körülmények között) nem jutott ki a 2008-as Európa bajnokságra - ez Angliában megbocsáthatatlan! (A mostani kinevezését kritizáló QPR szurkolók közül sokan még most is azt róják fel neki, hogy annak idején kitette David Beckhamet a válogatottból...)


Ezt követően azonban pályafutása talán legnagyobb, de mindenképpen legváratlanabb sikereit érte el - Hollandiában, a Twente edzőjeként. A holland kiscsapattal megnyerte a holland elsőosztály, az Eredivisie küzdelmeit (ezzel egyébként Bobby Robson után a második angol edző lett, aki európai élvonalban bajnokságot tudott nyerni).

mcclaren_2.jpg                          Az eddigi menedzseri statisztikák


Pályafutása során megfordult még a Wolfsburg, a Nottingham Forest, a Derby County (azon az emlékezetes, 2014-es Championship döntőn, amikor a QPR Bobby Zamora góljával jutott fel a Premier League-be, ő ült a Derby kispadján) a Newcastle United csapatainál, a legutóbbi időkben a Maccabi Tel Aviv tanácsadójaként dolgozott.
Egy rövid időszakban, a 2013/14-es szezon elején három hónapot töltött már nálunk egyébként, akkor Harry Redknapp asszisztenseként; nyilván az ő múltjával ez a "segédedzői" poszt kicsit degradáló lehet, érthető, hogy a Derby County hívására rábólintott 2013 őszén.


Most kellene pozitív, reménykedő mondatokat írni az új érkezőről, a fényesnek ígérkező jövőről, de ezt nem tudjuk megtenni. Régóta úgy gondoljuk, hogy a Queens Park Rangers háza táján rengeteg tennivaló akad, nyilván voltak menedzseriális gondok is, de emellett van még ezer probléma, játékosok, financiális kérdések, utánpótlás, stb. stb... Ugyanakkor azért azt is gondoljuk, hogy a legutóbbi "zsákutcák" (Chris Ramsey, Jimmy Floyd Hasselbaink - és igen, Ian Holloway után) egy elismert, komoly szaktekintélynek és taktikailag rendkívül felkészültnek tartott menedzser került most a kormányrúdhoz, akinek nagyon gazdag nemzetközi, angliai, Premier League, Championship tapasztalatai vannak.


Bízzunk benne!

A bejegyzés trackback címe:

https://loftusroad.blog.hu/api/trackback/id/tr3513897514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása