Gyere, apa, kezdődik!

 2022.07.28. 18:31

 

Július 29-én, pénteken, magyar idő szerint este kilenckor, a Huddersfield - Burnley mérkőzéssel kezdetét veszi a Championship, az angol másodosztályú labdarúgó bajnokság küzdelemsorozata.
24 csapat, 46 forduló, összesen 552 mérkőzés, amelyek után három csapat a Premier League-ben, három pedig a League One-ban kezdi majd a 2023/24-es szezont.

A tavalyi mezőnyhöz képest hat csapat jelenti a változást; a Premier League-be jutott a Fulham, a Bournemouth és a Nottingham, helyükre a Watford, Norwich, Burnley trió került, míg a harmadosztályba a Peterborough, a Derby és a Barnsley zuhant, onnan pedig a Wigan, a Rotherham és a Sunderland került fel hozzánk.

Minket - érthető módon - a huszonnégy csapatból egy, a Queens Park Rangers szereplése foglalkoztat.

Mi történt a csapatunkkal a nyári felfordulás, játékoskeringő, edzőváltás során? Kevés dolog, és ennek kifejezetten örülünk.

 

beale_crystal.jpg                               Az új menedzser, Michael Beale

 

Kezdjük a talán legfontosabbal, hamar megtaláltuk a furcsa körülmények között távozó Mark Warburton utódját; június másodikán jelentették be, hogy az addig az Aston Villa másodedzőjeként dolgozó Michael Beale lett az új menedzser. (Zárójelben: Warburton David Moyes csapatának lett tagja, a West Ham United egyik edzőjeként Premier League meccseken ül a kispadon a szezonban, a szerkesztőség őszintén kíván neki sok sikert!)

Michael Beale-t a fiatal angol edzőgeneráció (41 éves) egyik legjobbjának tartják. Játékosként nem futott be túl nagy karriert, pontosabban gyakorlatilag semmilyet; a Charlton Athletic akadémiáján nevelkedett, de ott szerződést nem kapott, aztán próbálkozott itt-ott, (pl. Hollandiában, a Twente csapatánál) de hamar rájött, hogy nem lesz belőle futballista. A labdarúgást viszont imádta, így szakmailag kezdte magát képezni. Hamarosan a Chelsea akadémiáján találta magát (ahol mások mellett a fiatal Tammy Abraham-et és Dominic Solanke-t is pallérozta) innen a Liverpool fiataljaihoz került, itt lettek jó viszonyban Steven Gerrard-dal, akinek az asszisztense lett, együtt dolgoztak a Glasgow Rangers-nél, és aztán az Aston Villa-nál is. Őt tartották Gerrard fő taktikai segítőjének. Bízunk benne, de tudjuk, hogy ez az első menedzseri pozíciója.

Ami az átigazolási piacot illeti. A tavalyi év zárásakor említettük, hogy a transfer window alatt fog eldőlni, akkor fogjuk látni, hogy mi a csapat tulajdonosainak a célja a következő szezonra! Nos, kijelenthetjük, hogy továbbra is a play-off helyek egyike a cél, tehát a Premier League van a célkeresztben! Mozgás természetesen volt a csapatnál, a kölcsönjátékosok visszatértek az anyaklubjaikhoz, de a meghatározó játékosaink mindegyike maradt a csapatnál. Valószínűleg egy nagy nekirugaszkodás lesz ez a szezon; nehezen képzeljük el, hogy Chair, Dieng, Willock, Dykes, Dickie ne a Premier League-ben kezdenék a 2023/24-es szezont; mondanunk sem kell, álomszerű volna, ha ezt a QPR mezében tennék.

Érkeztek hozzánk játékosok természetesen, nézzük is gyorsan, kik ők!

Az első igazolásunk az angol védő, Jake Clarke-Salter. Huszonnégy éves, 11 és 19 éves kora között a Chelsea akadémiáján nevelkedett, utána pedig a Chelsea akadémisták "szokásos" életét élte: mindösszesen egy meccsen lépett pályára a Chelsea színeiben, egyébként meg folyamatosan kölcsönben játszott, volt a Sunderland, a Bristol Rovers, a Birmingham City és a Coventry játékosa is, tőlünk most négy éves szerződést kapott. Száznál több meccse van az angol ligákban, és az angol utánpótlás válogatottakban, U18-U21-ig is van 33 meccse.

clarke-salter_crystal.jpg                              Clarke-Salter a Crystal Palace ellen

A holland balhátvéd, Kenneth Paal (25 éves) a következő. Ő PSV nevelés, pár meccset játszott is ott, aztán a Zwolle-hez került kölcsönbe, száz holland bajnoki van a lábában, az U17-es holland válogatottban tizenháromszor szerepelt. Három éves szerződést kötöttünk vele.

A velszi csatár, Tyler Roberts (23) a harmadik szerzemény. Ő a West Brom-nál nevelkedett, kölcsönben játszott az Oxford United, a Shrewsbury Town és a Walsall csapataiban. 2018-ban a Leeds igazolta le, 101 meccsen szerepelt eddig ott (több, mint húsz alkalommal a Premier League-bennis), hozzánk kölcsönbe került a szezonra. A korosztályos válogatottakat végigjárta, és már tizenkilencszer a nagyválogatottban is szerepelt.

kenneth_paal_hallescher.jpg                                 Kenneth Paal

A felkészülés során öt meccset játszottunk. Július hetedikén a negyedosztályú Crawley-hez utaztunk, 3-3 lett a vége, Sam Field egyet, Bonne két gólt lőtt. Németországban edzőtáborozott a csapat, itt két meccset játszottunk. Először a harmadosztályú Zwickau-t vertük 4-0-ra (Dykes, Dozzell, Johansen és Chair) a szintén harmadosztályú Hallescher ellen 1-1 lett a vége, itt Bonne egyenlített. Újra Angliában az ötödosztályú Wealdstone vendégeként 8-2-re győztünk (Dykes 3, Fields, Chair, Paal, Thomas és Bonne), majd az utolsó meccsünket végre hazai pályán, a Loftus Road Stadium-ra visszakeresztelt szentélyben játszottuk.

dozzell_zwickau.jpg                               Dozzell a Zwickau elleni meccsen

Ritkán fordul az elő, hogy a rendező csapat a programfüzete címlapjára nem valamelyik saját játékosát teszi, hanem az ellenfélből választ valakit; most ez történt, de mindenki számára érthető: Eberechi Eze most tért vissza először a Loftus Road-ra ellenfélként. Eze rendkívül népszerű mind a mai napig, még akkor is, ha pont ő lőtte a Crystal Palace első gólját húsz méterről lőtte ki a jobb alsót. A második félidőben Zaha duplázott, az egyiket tizenegyesből, 0-3 lett a vége, nem fest túl jól, valóban, de túl sokat belemagyarázni nem kell ebbe a meccsbe.

eze_crystal.jpg                          Eze újra a Loftus Road gyepén

 

A Crystal Palace elleni kezdőt leírjuk, abból talán már következtéseket is vonhatunk le: Dieng - Kakay, Clarke-Salter, Dickie, Paal - Johansen, Field - Adomah, Chair, Dozzell - Dykes. Az utolsó félórára bejöttek sokan, itt a Clarke-Salter - Dunne, az Adomah - Bonne és a Shodipo - Chair váltás tűnik fontosnak.

chair_wealdstone.jpg                                 Chair a Wealdstone ellen varázsol

 

Most kéne megfogalmazni elvárásokat, vágyakat. Ugyanazt tudjuk mondani, mint amit tavaly is mondtunk: szeretnénk a rájátszást érő helyek egyikére odaférni, a közvetlen Premier League-be jutás csodával ér fel. Mindenesetre jó irányokat látunk a csapat házatáján, fiatal, ambíciózus menedzser, megfelelő a fiatal és a tapasztalt játékosok aránya, érezni lehet a siker utáni vágyat.

A fogadóirodák "konszenzusa" szerint - ha van ilyen egyáltalán - a Norwich, Watford, West Bromwich, Middlesbrough, Sheffield United, Burnley hatost várjaba tabella elejére.

A Guardian c. lap a Championship beharangozójában - amelyben szintén a fenti hat csapatot említi esélyesként - a QPR-re a következő egy mondatot írja: "A QPR legutóbbi szezonjában rosszul alakultak a dolgok, de Michael Beale új életet lehelt a csapatba, ahol egy tehetséges magot alakított ki."

Majd meglátjuk.

Most mindenesetre az első hónap eseményeire koncentrálunk.

Július harmincadikán kezdjük a szezont egy jó kis idegenbeli hiriggel: a Blackburn vendégei leszünk az Ewood Parkban. Az első hazai meccsünk augusztus hatodikán a Middlesbrough elleni lesz, majd utána az első Liga kupa forduló a Charlton otthonában kilencedikén. Rég nem látott ismerősnél vendégeskedünk tizenharmadikán: a Sunderlandhez utazunk északra. Utána két hazai meccs következik, sorrendben a Blackpool és a Rotherham elleni, huszonhetedikén pikáns rangadó a Vicarage Road-on a Watford ellen, majd az augusztust a Hull elleni hazai találkozóval zárjuk.

Nyolc meccs egy hónap alatt, nem semmi.

00_squad-numbers-2022-v1a.jpg                                             A teljes keret

 

A mi dolgunk egyelőre a szurkolás és a bizakodás!

A bejegyzés trackback címe:

https://loftusroad.blog.hu/api/trackback/id/tr6017893129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása