El is röppent az első hónap a 2022/23-as Championship szezonból, fussuk is gyorsan át, mire mentünk!

Július végén, harmincadikán volt a szezonnyitó meccsünk, a Blackburn otthonába, az Ewood Parkba látogattunk. Kissé meglepődtünk azon, hogy épp csak fél ház volt, a hivatalos jegyzőkönyv szerint 14.315 néző ült a lelátókon. A friss igazolásaink közül Clarke-Salter és Paal is a kezdőben kapott helyet. Az első nagy helyzet a miénk volt, Kakay huszonegy-két méterről a felső lécet bombázta szét, sajnos a 34. percben Travis, a Blackburn középpályása nagyjából ugyanakkora távolságról kilőtte a bal felsőt. Gól nem is esett több, így hiába játszottunk enyhe fölényben, vereséggel kezdtünk.

dykes_blackburn.jpg                         Dykes balettozik a Blackburn ellen

 

Augusztus nyolcadikán a hazai közönség előtt is bemutatkoztunk, 15.796 néző ült az idéntől újra Loftus Road Stadium-nak elnevezett létesítményben. A meccs szívmelengető jelenetekkel kezdődött, Chloe Kelly, a frissen Európa bajnokságot nyert angol női válogatott tagja, aki nem mellékesen a győztes gólt szerezte a döntőben, vezette ki a csapatokat a kezdéshez - nem véletlenül, Chloe a Queens Park Rangers játékosa volt, itt ismerkedett a játékkal, és mint több interjúban is kiemelte, azóta is a QPR-ért dobban a szíve.

 

Ami szerencse, hogy a tényleges meccs is a lehető legjobban kezdődött, a 38. percben már 3-0-ra vezettünk! Sorrendben Willock, Dunne és Dykes voltak a gólszerzők. A hosszú sérülés után visszatérő Willock gólja ment élményszámba, a saját térfél közepéről lódult meg, három-négy Middlesbrough játékost forgatott meg/ültetett le, aztán húszról lepókhálózta a jobb felsőt.
A probléma a három gól után jelentkezett, figyelmetlenségek sorozata után még a 41. percben szépítettek, aztán 3-2-re jöttek fel, de ott aztán meg is álltak, így az első győzelem bekerült a zsákba.

dunne_mkddles.jpg         Dunne fejese után már a gólvonal mögött a labda

Az első bosszankodásunkat - szokás szerint - a Liga kupa hozta meg. A szintén londoni, de harmadosztályú Charlton Athletic volt az ellenfél, 5.629 néző ült a The Valley lelátóin. Az egész meccsen könnyed játszadozás folyt, rengeteg lehetőséget puskáztunk el; aztán tíz perccel a vége előtt az először pályára lépő új igazolásunk, Tyler Roberts iszonyatosan nagy gólt lőtt, oké, megnyugodtunk mi is, erre a 92. percben egy szöglet utáni flipperezést követően Henry egyenlített. A Liga kupában nincs hosszabbítás, hanem egyből tizenegyesek jönnek, nálunk Johansen rontott, kész, vége...

away_end_charlton.jpg               A QPR szurkolók itt még reménykednek a Charlton stadionjában

 

13-án a hosszú idő után visszajutott Sunderlandhez mentünk, ez a legnagyobb távolság, ahová a szurkolóinknak utazniuk kell. A Sunderland mindig is egy masszív csapat volt, fanatikus és szépszámú rajongótáborral; ellenünk 37.884 néző volt kint. 

Az első félidőben, ne szépítsük, átszaladtak rajtunk, Stewart és Simms góljaival 2-0-ra vezettek a szünetben. A második félidőre változott a helyzet, egyre nagyobb fölényben játszottunk, de csak a 87-ik percben sikerült a szépítés, Chair szabadrúgásból lőtte ki huszonötről a bal felsőt. Aztán volt még egy szögletünk, Chair belőtte, kifejelték, Chair összeszedte, gyönyörűen ívelt középre, és Seny Dieng klasszikus csatárként fejelt a kapuba! Felkapja mindenki a fejét: Dieng??? De hiszen ő a kapusunk! Valóban, az utolsó pillanatokban a szöglethez előre ment, oszt' ha már ott járt, fejelt is egy gólt! Hihetetlen teljesítmény, ráadásul Dieng a QPR 1882 óta íródó történelemkönyvébe is beírta a nevét örökre: ő a QPR első kapusa, aki gólt szerzett!

00_dieng_sunderland.jpg                          Középen Dieng

Azt már szinte meg sem kell említenünk, hogy az egyenlítés után Diengnek volt még egy olyan védése, amit hiába kockáztunk ki százszor is videón, nem tudjuk megmagyarázni a fizikai törvények alapján!

Fontos átigazolást jelentettünk be 15-én, hétfőn. A Manchester United tehetséges fiatal védője, Ethan Laird kölcsönbe érkezett hozzánk a teljes szezonra. A 21 éves Ethan a Manchester United akadémiáján nevelkedett, tavaly a Swansea és a Bournemouth csapatainál volt kölcsönben, az idei felkészülést a United nagycsapatával végezte, a távol-keleti, ausztráliai turnén is ott volt, az előkészületi meccseken játszott is.

16-án - hogy finoman fogalmazzunk - az idény eleji formának, a nem teljes összecsiszolódásnak láthattuk (sajnos) újra a tanújelét. Hazai pályán, 12.575 néző előtt kaptunk ki 1-0-ra Blackpooltól. Erre a meccsre nagyképűség nélkül terveztük be a biztos három pontot, és tulajdonképpen érthetetlen is a vereség. Nyomasztó fölényben játszottunk, rengeteg helyzetet alakítottunk ki, Dykes egymaga hagyott ki három egy-egyezést a kapussal szemben, és ahogy ez lenni szokott, az első félidő hosszabbításában egy blokkról lecsorgó labdát Josh Bowler a jobb felsőbe lőtt. A második félidőt végig támadtuk, továbbra is egyik helyzet jött a másik után, minden kimaradt. Dykes gyenge formája szembetűnő elsősorban, remekül kerül helyzetbe, ott azonban gyermeteg hibákat vét.

laird_blackpool.jpg                Laird a Blackburn ellen próbálkozik

Magyarország nemzeti ünnepén, augusztus 20-án a frissen feljutott és derekasan vitézkedő Rotherham látogatott hozzánk. 12.230 néző látta, ahogy Ogbene a Rotherhamnek szerez vezetést - a belső védőink egymásra vártak - de Willock még az első félidő végén egyenlített egy formás támadás végén. A második félidőben pedig folytatódott a a Blackpool elleni meccs: óriási mezőnyfölény, rengeteg kihagyott helyzet. Az egyik kommentelőnk irónikusan tette fel a kérdést: vajon Dykes gyakorolja-e edzéseken a kapura lövést?

willock_rotherham.jpg                   Willock egyenlít a Rotherham ellen

Egy hét szünet után a Vicarage Road-ra, a Watford otthonába utaztunk 27-én, de az előtte lévő napon bejelentettük a vélhetően utolsó idei igazolásunkat. Hozzánk került a legutóbb a Glasgow Rangers-ben játszó nigériai védő, Leon Balogun. Tapasztalt, harmincnégy éves, és jelenlegi edzőnk keze alatt játszott a Gerrard éra alatt. A tapasztalt jelzőt értsük szó szerint, hosszú pályafutása alatt Németországban a Hannover, a Werder, a Düsseldorf, a Darmstadt és a Mainz csapataiban játszott, majd a Brit-szigetekre jött, ahol a Brighton, a Wigan, majd két szezonban a Glasgow Rangers csapatát erősítette, a 20/21-es szezonban bajnokok lettek, míg tavaly döntőt játszottak az Európa Ligában, ahol csak tizenegyesekkel kaptak ki az Eintracht Frankfurttól. Mellesleg a nigériai válogatottban is szerepelt negyvenötször.

fans_watford.jpg                  Sokan mentünk Watfordba is

Szóval 27-én a Watfordhoz mentünk. Emlékszünk, tavaly a Watford még a Premier League tagja volt, ezt leszámítva is mindig pikáns meccseket vívtunk egymással. Most gyakorlatilag telt ház, 19.977 néző ült a lelátókon, ennyien láthattak egy Stephen King által megkomponált igazi thrillert. Hol is kezdjük?

Az első félidő 18. percében Chair lőtt olyan huszonötről, az egyik védőn megpattant a labda, amely az elmozduló kapus mellett a bal alsóba került. Nem voltunk biztosak abban, hogy nem öngólnak fogják-e minősíteni, végül Chairnek adták. A 27. percben egyenlített a Watford, ehhez Rob Dickie nagy hibája kellett, rossz helyezkedés, rossz blokkolási kísérlet, Sema egyenlített.
Egy előreívelést Dieng a tizenhatoson kívül fejjel tisztázott, de pont egy Watford játékoshoz került, aki kapásból visszalőtte - a felső kapufára... Aztán a 34. percben a bajnokság eddigi legszebb találata: Chair hozta fel a labdát a jobb oldalon, mesterien ugratta ki a friss igazolást, Laird-et, aki még tetszetősebben passzolt vissza az érkező Willocknak, aki élesen lelőtte a bal alsóba a pettyest. Szünet.

willock_watford.jpg                 Willock örül a góljának


A második félidő egy gyors Watford egyenlítéssel indult, és sajnos megint Dickie hibája okozta a gólt, egyszerűen nem tudjuk megmagyarázni, mi volt az elképzelése a szituáció megoldását illetően. Itt kell elmondanunk, hogy Dykes mellett Dickie teljesít látványosan gyengén, nem véletlen tehát a fentebb taglalt Balogun igazolás.

Dykes-t most a hatvanadik percben kapta le a mester, és a "mesteri" cserének meg is lett az eredménye, az ő helyére beállt "Uncle Albert", azaz Albert Adomah 71. percben lőtt góljával újra nálunk volt az előny. És ez a gól sem volt éppen csúnya, sőt! Újra csak Chair hozta fel a labdát, ezúttal a balhátvéd Paal-t ugratta ki, akinek centerezése megtalálta Adomah-t a lábak között, aki olyan hét méterről a léc alá lőtt. A meccsnek persze nagyon is nem volt még vége, előbb Chair kapott egy remek kiugratást, de a kapus nagy bravúrral védeni tudott. A kilencvenedik percben aztán történt valami, amit nem tudunk megmagyarázni. A Watford középpályása, Kayembe lőtt egy olyan iszonyatosan nagy gólt, amilyent ritkán látunk, és amilyent csak egyet lő az ember az életében! A baloldalról íveltek egy labdát az ötösünkre, a védőink kifejelték, szemből érkezett Kayembe, és droppból ellőtte a labdát húszról, olyan erővel, hogy a lassításban is alig látszódik, ahogy a léc alá vágódik a labda. Dieng nemhogy a kezét nem tudta felemelni, de a fejét sem tudta irányba fordítani! Csakhogy a partjelző behúzott egy lest, és mivel a Championship-ben nincs VAR (még pár ilyen eset, és lesz...) érvénytelenítették a gólt!
A teljes vasárnapunk és a hétfőnk egy része is azzal telt, hogy próbáljuk kiokoskodni, vajon mi lehetett ennek az oka, de nem jutottunk közelebb a megoldáshoz, sőt el sem tudtunk indulni az arra vezető úton. Les biztos nem lehetett, három védőnk helyezkedik látványosan a támadók mögött, szabálytalanságot sem tudtunk felfedezni. Valószínűleg a Dieng előtt álló Watford csatárra húzta be a lest a bíró, mármint hogy zavarta a kapust, de mivel nem állt lesen, ennek nincs jelentősége.
Így szereztük meg a három pontot, aminek persze örülünk, a Kayembe iránti együttérzésünk dacára is!

adomah_watford.jpg                        Adomah áldást oszt a gólja után

 

Az augusztustól harmincadikán, hazai pályán búcsúztunk a Hull City ellenében, 12.716 néző előtt. Ha az lenne a kérdés, hogy milyen típusú meccseket szeretünk, akkor csak rá kell böknünk erre a Hull ellenire. 3-1-re győztünk, de az eredmény semmit sem mutat a mérkőzés tükörsimaságából. A 10. percben Chair lőtt szemtelenül nagy gólt huszonötről a bal felsőbe, öt percre rá egy gyors támadás végén a balhátvéd Paal remek centerezéséből a jobbhátvéd Laird lőtt gólt, majd a 40. percben Willock pont onnan, ahonnan Chair, lőtt egy hasonlóan szemtelenül nagy gólt, csak ő a bal alsóba. Könnyed játék, fantasztikus egyéni teljesítmények, gyönyörű gólok, 3-0-ás vezetés a szünetben. A második félidőben látványosan visszavettünk a tempóból, hamar cseréltünk kulcsjátékosokat, hosszú a szezon. Pár perccel a vége előtt szépített a Hull, de ennek tényleg semmi jelentősége nem volt.

laird_hull.jpg                        Laird gólt lő a Hullnak

Hét bajnokin vagyunk túl, valami kezdetleges mérleget vonnunk kell. A nyitófordulóban a Blackburn elleni vereség még vállalható volt, ami igazán bosszantó volt, az a Blackpool elleni vereség a negyedik fordulóban. A Boro, a Watford és a Hull elleni győzelem szuper, a Sunderland elleni döntetlen Dieng gólja miatt emlékezetes. Sajnáljuk a Liga kupa kiesést, és a Rotherham elleni döntetlent is.

Nézzük a játékosokat! Mindenképpen kiemelendő Chair, Willock, Dieng és a két új szélsőhátvéd, Paal és Laird. Minden kétség nélkül állítjuk, hogy probléma nélkül állnák meg a helyüket a Premier League-ben akár már holnap, és az sem lehet vita tárgya, hogy Chair-nél és Willock-nál nincs jobb játékos a posztjukon az egész Championshipben. Nagyon jó teljesítményt nyújt Johansen, Field, Dozzell és Adomah is.
Akik csalódást okoztak eddig, az Rob Dickie (igaz, ő a Hull ellen remek volt) és Lyndon Dykes, akin mintha valami átok ülne. A Hull elleni meccsen már szinte komikusan próbáltak vele gólt rúgatni, hiába. Összességében elégedettek vagyunk, mintha kezdene összeérni az edző és a csapat, a kispad megfelelően hosszúnak tűnik, egyre többször mutatunk tetszetős játékot.

Jelenleg a kilencedik helyen állunk a tabellán; sokszor mondjuk, hogy ez a Championshipben nem jelent semmit. Az első és a tizenegyedik helyezett között - hét forduló után! - mindössze három pont a különbség! Azért a szokásos rovatunkat nem hagyjuk ki; ha most érne véget a bajnokság, akkor a Sheffield United és a Norwich jutna fel közvetlenül, a play-off mezőnyét a Burnley, Watford, Blackburn, Reading négyes alkotná, kiesne a Birmingham, Huddersfield, Coventry trió. Ez persze csak játék, vannak elmaradt meccsek, a Coventry pl. még csak négy lejátszott meccsnél tart.

A szeptemberünk rövidebb lesz a válogatott szünet miatt, négy meccset játszunk csak. 3-án Walesbe megyünk a Swansea-hoz, 10-én hozzánk jön a Huddersfield, 14-én a Millwall elleni mindig izgalmas kirándulás, és 17-én a Stoke-ot fogadjuk. Ebből akár tizenkét pont is lehet, de csitt!...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://loftusroad.blog.hu/api/trackback/id/tr7517921597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása